Voorjagers log

Koppelwedstrijd maart 2016

Het is zaterdagmorgen 12 maart 2016 om 5 uur gaat de wekker. Snel het koffieapparaat aangezet, met de honden wandelen en daarna de rest van de liters koffie zetten. Laatste dingen op de aanhangwagen ingepakt zoals het wild, de laatste boodschappen enz. om zes uur ter plaatse bij de schuur van de fam. Betting zijn, alles uitladen en klaarmaken voordat de deelnemers aanwezig zijn.

 

Om 7 uur is het meeste werk  gebeurd en komen ook de helpers, keurmeesters en groepsbegeleiders. Om 7.15 uur verschijnen de eerste deelnemers. Om half acht gaan de helpers met keurmeesters naar het veld en maken de proeven gereed. Na het welkomstwoord gaan de deelnemers ook het veld in zodat om acht uur de proeven kunnen beginnen.

 

Een deelnemend koppel bestond uit twee voorjagers met twee honden uit twee verschillende rasgroepen. Een retriever moest bijvoorbeeld samenwerken met een staande hond.
Een hond acteerde op A-niveau en de andere hond dus op B- niveau. Er werd het nodige gevraagd van de zelfstandigheid van de hond. Naast het werk van de honden waren er ook punten te scoren op het samenwerken en de wijze van voorjagen
Iedere proef bestond uit drie apporten waarvan twee op B niveau en 1 op A . De proef op A niveau kon een sleep zijn maar ook een dirigeerproef. Ook kon het een verre verloren zoek zijn. Voor elk wat wils.

 

Na de eerste drie proeven die de gehele morgen in beslag namen was er gelegenheid voor een lunch met soep en hamburgers wat weer uitstekend werd verzorgd door de dames van de catering.
Met dank aan het bedrijf plus hoveniers die ons de hamburgers had gesponsord

 

Inmiddels had Irish Gundogs hun waren uitgestald. Dit bestond voornamelijk uit dummy’s, jachtlijnen, riemen en andere training benodigdheden.
Zij werden vergezeld door een stand van “Husse”. Dit is een hondenvoer merk uit Zweden. Het is een brok met een hoog gehalte aan vlees en met minder vetgehalte dan dat wat we gewend zijn. Ook zijn er weinig granen en andere vullingen in verwerkt.

 

Na de lunch kwamen de volgende drie proeven die niet als extreem zwaar werden ervaren. Waarna we na alle bedankjes om ongeveer 17.15 uur de wedstrijd konden afsluiten met de diploma uitreiking. Vijf van de 21 deelnemende koppels hebben alle apporten binnengebracht.

 

Na een paar koude eerder edities van deze wedstrijd hadden de weergoden hun best gedaan. Het was prachtig mooi weer.
Onze fotografe Sjoukje Ter Meulen kon dan ook mooie plaatjes schieten.

 

Kortom het was een fijne en ontspannen dag voor zowel de deelnemers als de organisatie. En niet minder belangrijk een dag met veel mooi hondenwerk.

 

Als organisatoren kunnen wij alleen maar zeggen: Een ieder bedankt voor de goede inzet en dat we met elkaar er een leuke dag van hebben gemaakt.

 

                                                          

 

Jan en Fokkien

 

Namens het team JTG-Timing

 

 


Proef JTG-Timing samen met de NOJG

Afgelopen zaterdag (14 november) was het weer zover.
De jaarlijkse proef die de jtgh van de nojg samen met ons organiseert.
Het was een mooie, toch wel koude dag met veel hondenwerk.
Sjoukje heeft ook dit jaar weer de foto’s gemaakt, waarvoor dank!

Het geeft een mooie indruk van deze dag.
Voor een uitgebreid verslag en de uitslag kunt u terecht op de website van de nojg.
Het was zoals altijd een geslaagde samenwerking en de plannen voor volgend
jaar liggen alweer klaar.

Geniet van de mooie foto's.

Jan en Fokkien


Koppelwedstrijd 2015 te Emmen

Zaterdagmorgen 14 maart 2015, om 04.30 uur gaat de wekker. Het bed uit, koffiezetten voor de helpers en keurmeester, hond uitlaten en de aanhangwagen verder inpakken. Snel even eten en op weg naar de schuur van de Fam. Betting aan de Verlengde Herendijk te Emmen waar de samenkomst   is gepland.
Aanhangwagen uitpakken en de koffiepot aanzetten voor de deelnemers. Het wild in de diverse bakken doen.  Gelukkig is er op tijd enige hulp en om 7 uur zijn alle helpers, proefhoofden, groepsbegeleiders en keurmeesters aanwezig.
Ook de administratie is er zodat er begonnen kan worden met het aanmelden en inschrijven
Ook komen de eerste deelnemers binnen. Om half acht gaan de helpers met proefhoofden en keurmeesters naar de diverse locaties om de proeven in te richten.
Inmiddels zijn de meeste deelnemers binnen. Deze komen uit het gehele land vanuit Brabant, Zeeland en dichterbij. Voor iedere deelnemer was er bij binnenkomst een kop koffie met koek of cake en natuurlijk thee.

Om 7.50 uur doe ik het welkomstwoord en bedank vast een paar mensen, waaronder de fotografe Sjoukje ter Meulen en Sonja Weijers die Farm Food heeft benaderd voor sponsoring.

Nadat een ieder is ingedeeld in een groep met een groepsbegeleider, kan men per groep gaan vertrekken naar het wedstrijdveld en beginnen met de wedstrijd.
De proeven zijn dan ingericht en men staat te wachten op de deelnemers.

In deze wedstrijd werkt men met twee honden tegelijk. De honden mogen niet van dezelfde rasgroep zijn. Een team bestaat dus bijvoorbeeld uit een staande hond en een retriever.  De ene hond werkt op A-niveau de andere hond op B-niveau. De A hond kan werken op een sleep of dirigeer en de B hond doet dan de overige apporten.

De proeven zagen er als volgt uit:

Proef 1
Men staat voor het water. Aan de overkant is er op een eend geschoten die er gewiekt vandoor is gegaan. Er wordt  nog op een ander stuk wild geschoten. Ook ligt er nog een stuk wild in de rietkraag. (dummyeend)
Proef 2
Je staat op een kruising van boswegen, links achter de heuvel. Links valt een schot en kan men nog konijnendummy zien vallen. Rechts moet de hond naar een valplek gedirigeerd worden van een gans die beschoten is. Ook ligt er linksvoor nog een konijn die vanmorgen is geschoten.
Proef 3
De hond moet naar een duif gedirigeerd worden. Waar die precies ligt is niet geheel bekend.
Links naast de voorjagers wordt op dat moment geschoten er een duif naar beneden
Achter de voorjagers ligt een kraai.

Middagprogramma

Proef 4
Je staat op een stuk bouwland aan de overzijde valt een schot en valt er een stuk wild. (duif) Ook is er reeds een stuk wild geschoten wat ervandoor is gegaan naar links. Ook ligt er rechts aan de overzijde nog een kraai bij een bosje die reeds geschoten is.
Proef 5
Je staat op een schiereiland. Er valt een schot en wordt een apport (dummyeend) zichtbaar opgegooid
Recht voor je wordt eveneens geschoten op een eend die kickdood in het water valt. Ook is er geschoten op een fazant die weggelopen is.
Proef 6
In het bos is gejaagd en daar is een vos geschoten. Voor u op het pad is geschoten op een gans die vermoedelijk naar links is weg gezeild en ergens dood ligt.  Ook wordt geschoten op een eend die kickdood in het water valt.

Voordat men aan het middagprogramma begint is er gelegenheid om gebruik  te maken van de catering, waar o.a. snert te koop is en een broodje hamburger. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Om 13.20 uur beginnen we met het middagprogramma die omstreeks 17 uur klaar is.

Ongeveer een uurtje later zijn de certificaten ook klaar en kunnen worden uitgereikt. Evenals de daarbij behorende prijzen, waarbij Farm Food voor een ieder een zakje met daarin een doosje brokken en een zakje beloningbrokjes beschikbaar had gesteld en voor de winnaars een tas met daarin respectievelijk een bot of brokken.
Ook was er weer de Jan Aartsenbokaal voor de winnaars. Deze bokaal is in het  leven geroepen na het overlijden van Jan aan kanker. Jan heeft samen met mij de eerste koppelwedstrijd georganiseerd in 2011.
Voordat ik kon beginnen aan de uitdeling van de certificaten en prijzen kwam mijn dochter van 6 jaar oud binnen. Zij liet vol trots haar zwemdiploma-A zien wat zij deze middag had gehaald.
Zij werd toegejuicht door de enthousiaste deelnemers van deze dag, een mooi moment.
Hierna werd door mij een ieder bedankt voor de gezellige en sportieve dag. De sfeer was de gehele dag goed en er is sportief gestreden door de diverse koppels.
Ook alle helpers,catering, administratie, proefhoofden, groepsbegeleiders en keurmeesters werden bedankt voor hun hulp en voorzien van een presentje. Zonder deze hulp kun je een dergelijke wedstrijd niet organiseren.

De certificaten werden uitgedeeld en de bekers, brokken en bokaal werd gegeven aan de diverse winnaars. (zie bijgevoegde recapitulatiestaat)
De eerste prijs was voor het koppel Sytse de Jong en Connie Ritmeijer die met 495 punten wonnen
De volgende koppelwedstrijd van JTG-Timing vindt plaats in maart 2016.

Jan Kloese
Fokkien Bruintjes